Ποια θάναι η τύχη του Παναγιωτοπουλέικου;

Η εκφρασμένη επιθυμία του κ. Δημάρχου να το μετατρέψει σε Δημαρχείο θάναι το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του και θα ενταφιάσει την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης

Από τον Ηλία Δ. Ασπρούκο
13 Ιουλίου 2010


  • Όπως ακούγεται πλέον ευρέως, διακαής πόθος του κ. Δημάρχου Αιγίου είναι το στολίδι της πόλης μας, το Παναγιωτοπουλέικο, να γίνει Δημαρχείο!

Πριν εκθέσω την άποψή μου περί αυτού, νομίζω πως θάπρεπε να κάνω έναν ιστορικό πρόλογο για να έχουν οι Αιγιώτες μια πλήρη εικόνα του θέματος!

  • Κατά την περίοδο της Αναγέννησης επλανάτο το ερώτημα … αν η Αρχιτεκτονική είναι Τέχνη ή Επιστήμη!

Προσωπικά πιστεύω πως και τα δυο μαζί κάνουν τις αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις, τάσεις και αποτελέσματα που φτιάχνουν το αισθητικό μας περιβάλλον, που πρέπει να προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού γιατί είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά!

Η Βενετοκρατία στην Πελοπόννησο κράτησε από το 1687-1715 και για την πόλη μας έγινε και Ενετικό κτηματολόγιο. Σε μερικά μάλιστα σπίτια νοικοκυραίων υπήρχαν και υπέρθυρα ενετικά με μπαλκόνια όπως στα Επτάνησα.

Στη Βικτωριανή περίοδο (1837-1901) που έχουμε γενικώτερα παντού μεγάλη γκάμα νεοκλασικών σπιτιών, στο Αίγιο ιδιαίτερα στο τέλος του 19ου αι. και στις αρχές του 20ου αι. ανοικοδομούνται σημαντικά κτίρια (αρχοντικά) που πολλά κατεδαφισθήκαν τη δεκαετία του ΄70 στο βωμό του κέρδους πριν χαρακτηρισθούν διατηρητέα και έγιναν θύματα της ανοικοδόμησης προς όφελος κάποιων εργολάβων! Άλλα πάλι έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες και καταρρέουν! Τα βλέπουμε και πονά η ψυχή μας!

Επί Βικτωριανής περιόδου έγιναν στην αγαπημένη μας πόλη η Δημοτική Κρεαταγορά (σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο), το Δημοτικό Νοσοκομείο, το Δημαρχείο, το κτίριο της Βιβλιοθήκης και οι εκκλησίες Φανερωμένης, Εισοδίων, Ταξιαρχών και Αγ. Ανδρέα, όλα πάνω σε σχέδια του διακεκριμένου για την εποχή του Βαυαρού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ!

Ανοικοδομούνται επίσης πολλά διώροφα αρχοντικά εκτός του Παναγιωτόπουλου που είναι τριώροφο και είναι ένα από τα καλύτερα σπίτια της Πελοποννήσου!!!

Είναι ένα αρχοντικό με περίτεχνες οροφές με γύψινα και κομψές συνθέσεις που διακοσμούν τους τοίχους και τις οροφές, κολώνες με κιονόκρανα, μικροί εξώστες από λευκό μάρμαρο και περίτεχνα κιγκλιδώματα, εσωτερικές πόρτες από στιλβωμένο ξύλο και νωπογραφίες.

  • Διερωτώμαι λοιπόν: το διώροφο νεοκλασικό του Αριστείδη Γεωργίου δεν του φθάνει του κ. Δήμαρχου;

Χτίστηκε το 1866, ο αείμνηστος Μέγαρης το αναπαλαίωσε και οι ζημιές που προκλήθηκαν το 1995 με το σεισμό αποκαταστάθηκαν το 2000!

Θέλει τόσο πολύ τα σαλόνια ο κ. Δήμαρχος;

Ένα απλό γραφείο δεν του φθάνει για να επιτελέσει το δημαρχιακό του λειτούργημα; Ή μήπως θα εμπνέεται από τη γκλαμουριά των οροφών και την εν γένει πολυτέλεια του τριώροφου αυτού βικτωριανού νεοκλασικού; Πού μεγάλωσε, σε γυάλινους πύργους; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα!!!

Αυτό είναι δείγμα νεοπλουτισμού και καλαμοκαβαλαρίας και όπως ξέρετε το… πέσιμο από το καλάμι είναι επώδυνο, γιατί το καλάμι είναι κούφιο και λυγίζει!

Θα μπορούσε κάλλιστα το Παναγιωτοπουλέικο να γίνει πολιτιστικό κέντρο!!! Βεβαίως ο αείμνηστος Δήμαρχος Σπ. Παναγιωτόπουλος που ίδρυσε το νοσοκομείο του Αιγίου και που λειτούργησε 40 χρόνια, έγινε μετά Πολιτιστικό Κέντρο! Φρονώ όμως πως η Τέχνη και ο Πολιτισμός προάγουν το πνευματικό και νοητικό επίπεδο των ανθρώπων, συνεπώς θάπρεπε να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή και να ασχοληθούμε περισσότερο στον Τομέα αυτό, διότι ο Αιγιώτικος λαός το αξίζει! Πιστεύω ακράδαντα πως η Τέχνη και η καλή συμπεριφορά και κατ΄ επέκτασιν οι επιλογές μας κάνουν τον Πολιτισμό μας!

Ένα λιτό Δημαρχιακό Γραφείο σ΄ ένα χώρο λειτουργικό δεν θα μείωνε … το κύρος και την υπόσταση ενός Δημάρχου! Τελεία και παύλα!

  • Δύο μοναδικά Βικτωριανά αρχοντικά απέμειναν στο αγαπημένο μας Αίγιο! Το Γάτιο πούγινε Ταχυδρομείο και το Παναγιωτοπουλέικο! Ας περισώσουμε τουλάχιστον το Παναγιωτοπουλέικο! Να γίνει Πνευματικό ή ένα επίσης Πολιτιστικό Κέντρο και …όχι να στεγάζει τις υπηρεσίες της Δημοτικής Αρχής, που αυτό σημαίνει: …-κόσμος πάει κι έρχεται, όπως λέει και τα παλιό τραγούδι με ότι αυτό συνεπάγεται δηλ. φθορές! Ας περισώσουμε όσο μπορούμε την Πολιτιστική μας κληρονομιά και το ιστορικό μας παρελθόν που εστιάζεται σ΄ αυτά τα νεοκλασικά αρχιτεκτονήματα!

Ας ρωτήσει ο κ. Δήμαρχος τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο που είναι Κουλουριώτης, – τι έγιναν τώρα η Βίλλα Καπαντζή και η Βίλλα Μπιάνκα στην Ανάληψη Θεσσαλονίκης; Υπόψη δε ότι η Θεσσαλονίκη έχει αρκετά αρχοντικά, δεν είναι το μικρό μας Αίγιο!

  • Όταν βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη περνώ καθημερινά από τη γωνία Βασιλίσσης Όλγας – Πέτρου Συνδίκα … όπου υπάρχει ένα νεοκλασικό αρχοντικό που ανήκε παλιά στην οικογένεια της γυναίκας μου… και τώρα στεγάζεται η Αστυνομία! Ματώνει η ψυχή μου!

Ο δυστυχής που αναγκάστηκε κάποτε να το πουλήσει τόκανε για να… στείλει προπολεμικά τη θεία μας σε σανατόριο στο Davos της Ελβετίας, μήπως σωθεί από τη φυματίωση που οργίαζε τότε!

Τώρα … μέχρι ασβεστώθηκαν οι νωπογραφίες που υπήρχαν στους τοίχους του παλιού αυτού νεοκλασικού της Βασιλίσσης Όλγας! Αυτά είναι εγκλήματα!

Τέτοια αρχιτεκτονήματα δεν πρέπει να γίνονται υπηρεσίες!

Η εκφρασμένη επιθυμία του κ. Δημάρχου να μετατρέψει το μοναδικό σχεδόν για την πόλη μας πολιτιστικό στοιχείο σε Δημαρχείο, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο λάθος της θητείας του. Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις που θα οδηγήσουν στην δημιουργία ενός σύγχρονου Δημαρχείου που θα πληρεί όλες τις προϋποθέσεις από πλευράς λειτουργικότητας. Θα πρότεινα στον κ. Δήμαρχο να φροντίσει προς το σκοπό αυτό να εκμεταλλευτεί το οικόπεδο που βρίσκεται στην Μητροπόλεως 38 συνολικής επιφάνειας 600 τ.μ. που είναι στην ιδιοκτησία του Δήμου απ΄ ότι έχω πληροφορηθεί μέσω ενός τ. Νομαρχιακού Δημοτικού Συμβούλου. Στο ισόγειο να γίνουν καταστήματα προς εκμετάλλευση και στον υπόλοιπο οικοδομήσιμο χώρο να γίνει το Δημαρχείο με σύγχρονες προδιαγραφές και με χώρους που να επιτρέπουν την μεγαλύτερη λειτουργικότητα του κτιρίου. Οι χώροι εργασίας για τους υπαλλήλους θα είναι πραγματικά εργασιακοί χώροι και όχι να είναι ο ένας πάνω στον άλλο, έτσι ώστε να μη μπορούν να βγουν ούτε από τα γραφεία τους.

Μ΄ αυτές τις προϋποθέσεις θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος χώρος ικανός να δεχθεί τους πολίτες με τάξη και δημιουργική διάθεση. Το μόνο που μένει για τον Δήμαρχο είναι να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις. Είναι καιρός να το επιχειρήσει. Καλή προσπάθεια!

Ασπρούκος Ηλίας καταχωρήθηκε στις 2009-7-13 Κατηγορία: Γενικές Απόψεις

Γράψτε μία Απάντηση

(Ctrl + Enter)