Άριστες γνώσεις, ρεαλιστικές προτάσεις

Radio AIGIO
Ραδιοφωνική Συνέντευξη

 • Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

Αποτελεί τον καθρέπτη της πόλης, καθρεπτίζει τις δραστηριότητές της, την ταυτότητά της και συνολικά το όραμά της. Επεσήμανε μια αρκετά μεγάλη καθυστέρηση. Πέρασαν δύο χρόνια για να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Ευθύνες δεν υπάρχουν μόνο στο Δήμαρχο αλλά και στους Αντιδημάρχους, οι περισσότεροι των οποίων δεν έχουν υποστεί την βάσανο να διοικήσουν μια πόλη αλλά τα 20 με 30 m2 του γραφείου επαγγελματικής απασχόλησής τους. Έχουμε μπροστά μας την έκδοση βεβαίωσης Διαχειριστικής επάρκειας των έργων, την ένταξή τους στο πρόγραμμα και την υλοποίησή τους. Ο δρόμος είναι μακρύς και όπως φαίνεται όσα έργα ενταχθούν στα προγράμματα θα διαχειριστούν από την επόμενη Δημοτική Αρχή.

 • ΧΥΤΑ Δυτικής Αιγιαλείας

Έχουμε και εδώ μια πολύ σοβαρή καθυστέρηση. Μόλις στις 29/12/2008 αποφασίστηκε η υλοποίηση του έργου αυτού από το περιφερειακό ταμείο ανάπτυξης και στάλθηκε το προσχέδιο της προγραμματικής σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο, ενώ είχε αποσταλεί η εισήγηση στο Συμβούλιο Δημ. Έργων – ΥΠΕΧΩΔΕ – Δ/νση Δ1 – Τμήμα Κατασκευών για έγκριση δημοπράτησης των τευχών του έργου. Δ/ντής στην υπηρεσία αυτή είναι ο φίλος μου – Γενικός Δ/ντής – κ. Κωστής Αθανάσιος. Εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο τα τεύχη δημοπράτησης του έργου στις 7/4/09 και αναμένεται Υπουργική απόφαση.

Εδώ εκκρεμούν δύο πράγματα:

 1. Η ένσταση για την περιμετρική ζώνη των 31.218 στρεμμάτων &
 2. Οι προσφυγές των περιοίκων και του Δήμου Ερινεού στο Συμβούλιο της Επικρατείας με τελική δικάσιμο στις 20/5/09.

Παρατηρούμε ότι η Δημοτική Αρχή μέχρι την 29/12/2008 μάλλον δεν είχε αποφασίσει ακόμα για τον τόπο πραγματοποίησης του έργου.

 • Οικονομική Απώλεια

Το βάλτωμα των διαπραγματεύσεων ανταλλαγής στερεών και υγρών αποβλήτων μεταξύ του Δήμου Αιγίου και του Δήμου Αιγείρας συνεπάγεται και οικονομική απώλεια. Για μεν τον Δήμο της Αιγείρας περί τα 250.000 Ευρώ ετησίως ενώ για τον Δήμο Αιγίου – τα 1100 βυτιοφόρα των Δήμων Ανατ. Αιγιαλείας – θα απέφεραν ένα σοβαρό ποσό.

Εάν σε αυτό υπολογίσει κανείς και την οικονομική αιμορραγία με τη μεταφορά των στερεών αποβλήτων σε ΧΥΤΑ εκτός Νομού αντιλαμβάνεται ότι χάνονται σημαντικά ποσά για την πόλη.

Λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας στις γιορτές του Πάσχα τα βοθρολύματα αυξήθηκαν στους Δήμους Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού. Η Αιγείρα εξυπηρετείται εν μέρει από την Κορινθία, ενώ η Ακράτα από το βιολογικό Ξυλοκάστρου. Τα υπόλοιπα βγαίνουν στους δρόμους, πάνε στα αυλάκια και καταλήγουν στη θάλασσα. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν σύνορα μεταξύ των Δήμων. Η μόλυνση της θάλασσας και του υδροφόρου ορίζοντα δεν θα εστιαστεί σε ένα σημείο, το οποίο ανήκει σε ένα Δήμο.

Στο ερώτημα πώς κρίνετε την όλη στάση του Δημάρχου σε όλη αυτή τη διαπραγμάτευση, ο κ. Ασπρούκος απάντησε ότι ο κ. Δήμαρχος από τη μία δηλώνει ότι η συνεργασία με τους όμορους Δήμους αποτελεί βασική προϋπόθεση προόδου και ανάπτυξης και από την άλλη απειλεί ότι τα στερεά απόβλητα θα πάνε στο ΧΥΤΑ Αιγείρας έστω και με τα ΜΑΤ. Οι εμπρηστικές αυτές δηλώσεις δεν βοηθούν σε μία διέξοδο από το θέμα. Πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι καθαρά προσωπικό, άλλωστε αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις συμπολίτευσης – αντιπολίτευσης και απλών δημοτών στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ Αιγείρας Εδώ ταιριάζει το απόφθεγμα του Γάλλου Συγγραφέα ANDRÈ CIDE που λέει: «τα λόγια που λες σήμερα πρέπει να είναι απλά και γλυκά, γιατί αύριο μπορεί να χρειαστεί να τα φας«.

Οι λύσεις που υπάρχουν σήμερα με το δεδομένο ότι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι σύνθετο πρόβλημα (υγρά απόβλητα) κατά την άποψή μου είναι:

 1. Να αλλάξει τον Αντιδήμαρχο στερεών αποβλήτων και να τοποθετήσει εκεί ένα στέλεχος που θα έχει την προσωπικότητα και την διπλωματία να ανταποκριθεί σε αυτού του είδους τις διαπραγματεύσεις. Εκτός και αν ο κ. Αντιδήμαρχος είναι αυτοκόλλητος με τα στερεά απόβλητα, όποτε την ευθύνη όλη την παίρνει επάνω του ο κ .Δήμαρχος. Δεν έχω δει πουθενά τι ποσότητες στερεών αποβλήτων μεταφέρονται σε ΧΥΤΑ εκτός νομού, πίνακες μεταφοράς στερεών αποβλήτων (φορτηγά), πραγματικό κόστος μεταφοράς και τρόπο ελέγχου όλης αυτής της διαδικασίας. Προς Θεού, δεν υπαινίσσομαι τίποτα για τους αρμόδιους, απλά επικαλούμαι την έλλειψη ενημέρωσης. Εάν πάλι δεν θέλει να αλλάξει τον συγκεκριμένο Αντιδήμαρχο, θα πρότεινα να βάλει κάποιον άνθρωπο να διαπραγματευτεί όπως ο κ. Θανασούλιας, λόγω της εμπειρίας και της σοβαρότητάς του. Τέλος θα πρότεινα και τη δική μου διαμεσολάβηση για την ανταλλαγή των στερεών και υγρών αποβλήτων με την προϋπόθεση αυτό να γίνει αποδεκτό από τους Δημάρχους Αιγίου και Αιγείρας.
 2. Να αναμείνουμε τον Καποδίστρια 2 μετά τις επόμενες εκλογές οπότε θα γίνει ένας μεγάλος Δήμος στην Αιγιαλεία με λύση πακέτο για βοθρολύματα και στερεά απόβλητα, &
 3. Να υπάρχει ουσιαστική πρωτοβουλία των Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο κ. Περιφερειάρχης έχει τον τρόπο να ρυθμίσει το θέμα αυτό, αλλά τόσο καιρό δεν το κάνει και μένα προσωπικά μου δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά.

Για το πρόγραμμα αειφόρου ανάπτυξης (επεξεργασία λυμάτων και δικτύων αποχέτευσης) σε ότι αφορά τη συνένωση των διαμερισμάτων Τέμενης, Βαλιμίτικων και Διγελιώτικων ο κ. Ασπρούκος επεσήμανε ότι η φιλοσοφία του προγράμματος είναι για μεμονωμένους οικισμούς. Ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα γίνει όταν συμπεριλάβει και ενότητες. Έπειτα από δική μου παρέμβαση εστάλη στην ΔΕΥΑ Αιγίου ένα ερωτηματολόγιο για πληθυσμούς, υδρόμετρα κλπ. προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης αυτών των διαμερισμάτων στο πρόγραμμα. Εδώ λοιπόν βλέπουμε ότι ζητάμε κάτι που είναι έξω από τη φιλοσοφία του προγράμματος και από την άλλη ο κ. Δήμαρχος απεκάλεσε σε δύο διαφορετικά χρονικά διαστήματα τον Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ «ανευθυνοϋπεύθυνο». Εδώ ταιριάζει το απόφθεγμα του BEJAMIN FRANKLIN «ότι αρχίζει με οργή τελειώνει με ντροπή».

- Ακούγεται τελευταία πολύ έντονα η ανάμειξή σας στα δημοτικά πράγματα της πόλης. Πείτε μας κάτι γι΄ αυτές τις προθέσεις σας.

- κ. Νικολόπουλε,  εμένα δεν με ενδιαφέρει ούτε η δόξα ούτε το χρήμα διότι α) η οικονομική μου κατάσταση είναι εξαιρετική β) με γνωρίζει όλη η Ελλάδα και όχι μόνο το Αίγιο. Διετέλεσα δύο φορές Δ/ντής Γραφείου δύο επιφανών Υπουργών. Διοικούσα σε νεαρή ηλικία 2 Υπουργεία μεγίστης σπουδαιότητας – το ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ όπως λεγόταν τότε. Από τη θέση μου αυτή γεύτηκα πολλές φορές την Δικτατορία της μετριοκρατίας μέσα στους χώρους αυτούς και γ) τη δόξα της επιτυχίας ασκώντας εξουσία και επιτελώντας συγκεκριμένα έργα την έχω γευτεί πλειστάκις. Εμένα το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να γίνονται έργα στο Αίγιο το οποίο λάτρεψα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Το δικό μου όραμα είναι να μπούμε στα Ευρωπαϊκά προγράμματα έτσι ώστε να γίνουν έργα στο Αίγιο.

Η σχέση μου με το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι σχέση ζωής καθότι η μακροχρόνια υπηρεσιακή απασχόληση σ΄ αυτό, μου έχει δώσει την δυνατότητα της απευθείας επαφής με όλος τους υπηρεσιακούς παράγοντες και την πολιτική ηγεσία. Έχω θεμελιώσει μια σχέση εμπιστοσύνης και εκτίμησης με τον χώρο και τους ανθρώπους του σημαντικού αυτού Υπουργείου που άπτεται των σημαντικότερων αιτημάτων διεκδίκησης του Δήμου Αιγίου:

 • Επιχειρησιακό σχέδιο
 • Ποιότητα ζωής
 • Επέκταση σχεδίου πόλης
 • Εθνικοί δρόμοι
 • Λιμάνι
 • Σύνδεση με την Εθνική Οδό
 • Αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης
 • Διάφορα προγράμματα όπως αυτό της αειφόρου ανάπτυξης και πολλά άλλα.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό θέλω να βοηθήσω την πόλη μου, το όμορφο Αίγιο (ΕΡΓΑ) και προς αυτή την κατεύθυνση εστιάζονται όλες οι προσπάθειές μου, που ξεκινάνε από το 1978 όταν φρόντισα τότε ως Δ/ντής του Γραφείου του Υπουργού για την χρηματοδότηση κατεδάφισης των αποθηκών της παραλίας, με το όραμα το Αίγιο να αποκτήσει μια παραλία που θα είναι το καμάρι των Αιγιωτών. Περιορίζομαι λοιπόν στην προσφορά μου για την πόλη του Αιγίου.

Ασπρούκος Ηλίας καταχωρήθηκε στις 2010-7-29 Κατηγορία: Συνεντεύξεις

Γράψτε μία Απάντηση

(Ctrl + Enter)