Λόγος Δέσποινας

Καλησπέρα σας, Bonna sera a tutti – τόπα καλά δάσκαλε; – bonsoir Monsieur Le President! Αυτό τόπα για τον Sarcozy που θα του στείλω το video και για να σκάσουν μερικοί.

  • Πάντα όταν ο Ηλίας … μας οργανώνει ένα πάρτυ, θέλει εγώ να προλογίζω, να καλωσορίζω τους καλεσμένους-αγαπημένους φίλους και συγγενείς σαν οικοδέσποινα και γραμματικιά του!

Εκείνος κάθεται αραχτός με το πούρο στο χέρι!

Παρόλο όμως που λατρεύω την Τέχνη και λογικά θάπρεπε να΄ χω τον αέρα από μικροφώνου, … ψαρώνω, κομπλάρω, ντρέπομαι να με κοιτούν τόσα ζευγάρια μάτια! Γι΄ αυτό και τα γράφω! Τρέμουν τα πόδια μου, αλλοιώνεται η χροιά της φωνής μου, αλλά το κάνω γιατί όπως πίστευε ο συγχωρεμένος ο παππούς μου είμαι επίμονη! Γι΄ αυτό άλλωστε και σαν πνευματικός μου πατέρας δεν με βάπτισε μόνο Δέσποινα, αλλά και Κωνσταντία, πούναι καθαρά βυζαντινοπρεπές όνομα! Και εξηγώ:

Το όνομα Κωνστάντιος, Κωνσταντία βγαίνει από το λατινικό Constans, γενική Constantis, που σημαίνει σταθερός, επίμονος, πεισματάρης, ταυτόχρονα δε και διαρκής – όχι εφήμερος – και όλα αυτά μαζί εκφράζουν τη διάρκεια και την πίστη!

Και επειδή πιστεύω πω η πίστη κάνει θαύματα, πιστεύω πως στη πορεία της σημερινής μας βραδυάς θα μου φύγει το τρακ! Μόνο να μη πέσω πάλι, γιατί τελευταία όλο πέφτω περιέργως! Στο γαμήλιο γλέντι του Δημήτρη και της Ελένης Παναγοπούλου … έπεσα και με μάζευαν με τα κουταλάκια!!!  Έπεσαν τα νεφρά του Ηλία και του Δημήτρη για να με σηκώσουν! Κάποιοι φίλοι μούπαν χαριτολογώντας πως ήταν γλωσσοφαγιά! Γιατί άραγε; Πάντως μια κυριούλα που μου θύμιζε λίγο συναγρίδα με γυαλιά, … περιέργως με κοίταζε συνέχεια,…τελικά σκοντάφτω και οριζοντιώνομαι στην αυλή της Κρυσταλένιας η δύστυχη! Κωμικοτραγικό show!

  • Δεν έχω σκοπό να σας καλωσορίσω πάλι, τόκανα στο opening, οφείλω όμως να σας ευχαριστήσω που ήλθατε φίλοι δημοσιογράφοι, κ. Βαβαρούτα, Παπαγιαννόπουλε, Κουτρουμπέλη που προβάλλετε τις δραστηριότητες του Ηλία. Όσο για την φίλη μου Πέπη Σπηλιωτοπούλου μυρίζομαι ότι φέτος κάποια γλυκειά ανατροπή θα συμβεί στη ζωή της! Ευχαριστώ τους καλούς μου γείτονες, τα εξαδέλφια μου, τους συμμαθητές, τους φίλους, ευχαριστώ τον δάσκαλό μου γνωστό εικαστικό Γιάννη Βοργία που διευθύνει με επιτυχία το Athens College of Fine Arts πούναι ισότιμο της Σχολής Καλών Τεχνών με association & validation δηλ. με συνεργασία και εγκυρότητα από το Πανεπιστήμιο του Bolton της Αγγλίας και ήλθε με τη γυναίκα του νιόπαντροι από την Αθήνα για να μας τιμήσει!

Τέλος ευχαριστώ θερμά τον Στράτο Βαρδάκη που παρ΄ όλο που περνά Γολγοθά με τη μητέρα του, μου διέθεσε την αίθουσα αυτή (που τελικά λόγω της αστάθειας του καιρού δεν κάναμε το party στην ταράτσα μας και σαν γνήσιος και ακούραστος επαγγελματίας μας ετοίμασε ένα σωρό ωραία εδέσματα!

  • Στη γιγαντοοθόνη θα δείτε φωτογραφίες του παλιού αρχοντικού Αιγίου με τα νεοκλασσικά και μη! Ο γιατρός – φίλος και βαπτιστικός Σωτήρης Κίλιας θα αναγνωρίσει μέσα σ΄ αυτά και το σπίτι που γεννήθηκε, που δεν είναι άλλο από το πατρικό σπίτι του Ηλία!

Θα δείτε επίσης φωτογραφίες της εγγονούλας μου της Μαριάννας που όταν μου λένε ότι μου μοιάζει … τρέχω αμέσως και φοράω πάνα-βρακάκι, αλλά και ο Ηλίας το ίδιο κάνει! Του παιδιού σου το παιδί αγαπιέται διπλά! Θα δείτε και μια φωτο του βασιλιά Παύλου και της Φρειδερίκης που με σηκωμένο χέρι χαιρετά τα πλήθη του Αιγίου! Θα τούπε: Παυλάκη Ahtung! Εγώ χαιρετώ τώρα! Δυναμική γυναίκα!

  • Στη συνέχεια θα κληρωθεί ένα κόσμημα και να δούμε ποια κυρία θάναι η τυχερή που θα το πάρει, διότι το κολιέ αυτό είχε πολύ δουλειά για να γίνει, το πάλευα μία εβδομάδα και κοσμείται με πολύ καλής ποιότητας αμέθυστους.

Για …την ιστορία το όνομα του ορυκτού αυτού προέρχεται από την ελληνική λέξη α-μέθυστος (α, στερητικό) που σήμαινε ότι προστατεύει από τη μέθη και είναι η ομορφότερη απ΄ όλες τις ποικιλίες του χαλαζία.

Ήταν μια πέτρα ιδιαίτερα αγαπημένη στους αρχαίους Αιγυπτίους, Ετρούσκους και Ρωμαίους. Μικρά καμέος αμέθυστου κατασκευάζοντο και στην αρχαία Κίνα. Θεωρείται το σύμβολο του έρωτα. Το μαύρο μεσαίωνα ονομάσθηκε στην Ευρώπη ο «λίθος του Επισκόπου» γιατί το ιερατείο της εποχής εκείνης τον προτιμούσε και στους καθολικούς και στους προτεστάντες καθιερώθηκε το μωβ σαν χρώμα του πένθους! Το μνημοσυνί χρώμα που λέει ο Στράτος!

Ίσως κάποια επέκταση πήρε και σε μας τους ορθόδοξους γι΄ αυτό και οι κορδέλες των στεφανιών στις κηδείες έχουν χρώμα μώβ. Χα Χα Χα. Στην Αστρολογία δε είναι η πέτρα του Αιγόκερου και του Κριού! …Γι΄ αυτό και ο Ηλίας πούναι Αιγόκερος αγαπά τον αμέθυστο και ότι ερωτεύεται το ερωτεύεται με πάθος!

Η κυρία που θα το κερδίσει θάναι τυχερή στον έρωτα, στον έρωτα για οτιδήποτε κάνει και για όποιον ερωτευθεί! Εξ άλλου τόφτιαξα με πολλή αγάπη και ότι φτιάχνουμε με αγάπη αναμφισβήτητα γίνεται και τυχερό!

Κι ας μη ξεχνούμε ότι ο αμέθυστος ενισχύει τη θέληση και εξισορροπεί τον μεταβολισμό! Λέγεται δε ότι θεραπεύει και την αϋπνία, όποτε τέρμα το Lexotanil φίλοι μου! Τώρα οι γιατροί της παρέας μας με κοιτούν με μισό μάτι, εκτός από τον Σωτήρη τον Κίλια πούχει την υπομονή να ακούει τα πάντα!… αν δεν ήταν ο Σωτήρης τώρα θάβλεπα τα ραδίκια ανάποδα,… ο μόνος που κατάλαβε ότι είχα πρόβλημα με τη χολή μου ήταν ο Σωτήρης και μ΄ έστειλε για αξονική!

  • Και ερχόμαστε στο ζουμί! Γιατί το κάναμε αυτό το πάρτυ, που όπως βλέπετε δεν έχει καμία κομματική ή προεκλογική χροιά, ούτε και για να ανακοινώσουμε κάτι! Αυτό ποτέ δεν θα το κάνουν ο Ηλίας και η Δέσποινα! Έχουμε το μειονέκτημα για πολλούς, να επιλέγουμε τους φίλους μας και να καλούμε ανεξάρτητα παράταξης και σ΄ όποιον αρέσουμε!

Παρόλο που κάποιες άγριες εποχές βρεθήκαμε στην παραμεθόριο, ενώ άλλοι ομοϊδεάτες την περνούσαν ζάχαρη, όταν στις εκλογές της Ομοσπονδίας του ΥΠΕΧΩΔΕ τόλμησα να πω: – Γιατί βρε παιδιά να κατεβαίνουμε με παρατάξεις; … έπεσαν να με φάνε όλοι, όλοι ανεξαιρέτως που τόλμησα εν έτει 1984 να μιλήσω για ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο! Να μπορούμε να ψηφίσουμε και τον άξιο πασόκο και τον άξιο νεοδημοκράτη και τον άξιο αριστερό! Τόσο κακό ήταν πια! Εκλογές σε συνδικαλιστικό όργανο ήταν, δεν ήταν Ευρωεκλογές ούτε Εθνικές εκλογές!

Και επανέρχομαι! Το πάρτυ αυτό το κάνουμε για τη γιορτή του Ηλία που ήταν στις 20 Ιουλίου, για τη γιορτή της αφεντιάς μου που ήταν τον 15αύγουστο, επί τη αναρρώσει μου μετά την εγχείρηση που έκανα και που με τη δύναμη του Θεού είμαι τώρα γερή και δυνατή και για να γιορτάσουμε τη μονιμοποίηση του Νίκου μου, του παιδιού μου ως manager – οικονομολόγο στο ΜΕΤΡΟ Θεσ/νίκης του ΥΠΕΧΩΔΕ. Και μη βιαστείτε να πείτε ότι ήταν προεκλογικός διορισμός γιατί εκεί δούλευε προ πολλού!

Δεν χρωστάμε τίποτα ούτε στη ΝΔ ούτε στο ΠΑΣΟΚ, αντίθετα το δημόσιο μας χρωστά πολλά και ο Ηλίας τη θέση του την κέρδισε πανηγυρικά λόγω των δεδομένων και άοκνων προσπαθειών και δραστηριοτήτων του από το Διοικητικό Εφετείο! Καθαρές κουβέντες!

  • Και κλείνω με ένα υπέροχο ποίημα της Μαρίας Πολυδούρη που λέγεται «Μαριάννα» και το αφιερώνω στη Μαριάννα, την όμορφη εγγονούλα μου, που βρίσκεται τώρα στην άλλη της γιαγιά στη Θεσ/νίκη!

Στο Λευκό Πύργο

στην πέρα χώρα,

κόσμος πουλάκια

κι άνθη πληθώρα!

Τι περιβόλια

δροσιά και μύρα

Το περιγυάλι

φωτοπλημμύρα!

Στο Λευκό Πύργο

λες κι έχει αφήσει

όλα τα χάδια της

γλυκιά μια φύση!

Η γαλανή

τ΄ ουρανού γαλήνη

μέσα στο κύμα

τα μάγια λύνει!

Κι έχει στα μάτια

κάθε κοράσι

το μαγεμένο το ακροθαλάσσι!

Οι νιές κει πέρα (οι Θεσσαλονικιές δηλαδή)

πως περπατάνε

έχουνε κάτι σαν να σκιρτάνε!

Κι οι νιοί γλεντάνε

κι έχουν καμάρι

για τις ματιές πούχουνε πάρει!

Κάθε ομορφάδα

Γλυκιά και πλάνα

και μέσα σ΄ όλες

κι η Μαριάννα!

Καλή σας διασκέδαση!

Ασπρούκος Ηλίας καταχωρήθηκε στις 2010-8-19 Κατηγορία: Γενικά Αρθρα

Γράψτε μία Απάντηση

(Ctrl + Enter)