Τα τερτίπια και ο φαύλος κύκλος των χωματερών κατά την είσοδο και εναπόθεση των αστικών απορριμμάτων σε αυτές.

Από τον Ηλία Δ. Ασπρούκο

Περιβαλλοντολόγο

Κανείς δεν προσφέρει χειρότερη υπηρεσία στην ιδέα της αυτοδιοίκησης από τους τοπικούς άρχοντες που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Για μια ακόμη φορά εντοπίστηκε σε χωματερή (από αυτές που υποτίθεται ότι είχαν κλείσει πριν από 14 μήνες) φορτίο με επικίνδυνα απόβλητα.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι τα σκουπίδια είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη διαχειρίζονται οι αιρετοί ταγοί. Είτε δεν γνωρίζουν πόσο σοβαρό είναι το θέμα για το περιβάλλον και για τη δημόσια υγεία, είτε δεν τους ενδιαφέρει.

Είναι λάθος ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πιο συνεπής στις υποχρεώσεις της, στον τομέα των αποβλήτων, ακόμη και στην «προηγμένη» Ευρώπη.

Τουλάχιστον για χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και τα κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ, έχει αποδειχθεί ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τα απορρίμματα. Συμφέροντα, πολιτικές συγγένειες, άγνοια και επιπολαιότητα διαιωνίζουν τις κακές πρακτικές του παρελθόντος. Και ενώ σε λίγες δεκαετίες οι σημερινοί δήμαρχοι θα έχουν αποχωρήσει, η ρύπανση που προκαλούν θα εξακολουθήσει να καταστρέφει το έδαφος, το υπέδαφος, το νερό…

Και στην περίπτωση της Ευρώπης έχουν εντοπιστεί πολλές περιπτώσεις όπου η «μαφία» των σκουπιδιών θησαυρίζει εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Πρόσφατα μια μεγάλη παρτίδα αστικών σκουπιδιών που δεν είχαν διαχωριστεί έβαλαν οι Ιταλοί (Ναπολιτάνοι) στο τρένο και τα έστειλαν σε μια γιγαντιαία μονάδα της Γερμανίας που υπολειτουργούσε ελλείψει… σκουπιδιών.

Εκείνοι για να μην εντοπιστούν τα έστειλαν επίσης παρανόμως σε μονάδα διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων, όπου τεμαχίστηκαν, συσκευάστηκαν και βαπτίστηκαν «διαχωρισμένα» υπολείμματα!

Η κομπίνα αυτή αποκαλύφθηκε και κόστισε πολλαπλάσια απ΄ ότι η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.

Μια άλλη «μαφία» τοξικών έλαβε χώρα πρόσφατα στη χωματερή των Μεγάρων που βρίσκεται σχεδόν κοντά μας. Τριάντα τόνους επικίνδυνων αποβλήτων επιχείρησε να «ξεφορτωθεί» οδηγός φορτηγού που συνελήφθη επ΄ αυτοφώρω από την Αστυνομία, αφού είχε προηγουμένως εντοπιστεί από την ΕΥΕΠ (Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος). Έγιναν καταγγελίες περί μη επαρκούς ελέγχου για το είδος και την ποιότητα των αποβλήτων ως επίσης και για μη επαρκή φύλαξη.

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι γίνεται στις χωματερές και γιατί οδηγούμαστε ταχέως σε άλλους τρόπους ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Τα έσοδα ακόμα του Δήμου Μεγάρων από το 2007 έως το 2009 ανέρχονται στα 300.000 Ευρώ. Όμως το νούμερο αυτό είναι εντελώς πλασματικό και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αποδείχθηκε λοιπόν ότι στη χωματερή Μεγάρων γίνεται υπεξαίρεση πολλών χιλιάδων Ευρώ, μετά από έρευνα ορκωτού εκτιμητή και παρέμβαση Εισαγγελέα. Τα ημερολόγια φυλάκων της χωματερής για το 2007 παρουσίασαν αναντιστοιχίες με τις αποδείξεις που εκδόθηκαν για την εναπόθεση των φορτίων. Εισπράττονταν δηλ. ποσά τα οποία ποτέ δεν δηλώνονταν ή αποδίδονταν στο Δήμο. Επίσης οι περισσότερες αποδείξεις που κόπηκαν στους οδηγούς των φορτηγών δεν ήταν θεωρημένες από την εφορία.

Στην Ελλάδα λειτουργούν ακόμα εκατοντάδες χωματερές, ΟΧΙ ΧΥΤΑ, δηλ. ελαφρώς προστατευμένες χωματερές, που έχουν απαγορευτεί βάσει των οδηγιών της Ε.Ε., αλλά ανεξέλεγκτες χωματερές. Είναι κοινό μυστικό ότι στις χωματερές αυτές καταλήγουν και όσα επικίνδυνα απόβλητα παράγουν οι τοπικές βιομηχανίες, εργοστάσια ή εργαστήρια.

Άλλοτε καμουφλαρισμένα κάτω από λίγο χώμα ή «αθώα» σκουπίδια και άλλοτε χωρίς καμία απολύτως κάλυψη ή αιδώ.

Τα σκουπίδια είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για τα διαχειρίζονται ερασιτέχνες. Η κυβέρνηση θα προσφέρει εξαιρετική υπηρεσία στον τόπο αν το συνειδητοποιήσει και αναλάβει η ίδια τη διαχείρισή τους, αντί να τη διασπείρει εκεί όπου ούτε πραγματική ευθύνη, ούτε ουσιαστικός έλεγχος υπάρχει.

Ασπρούκος Ηλίας καταχωρήθηκε στις 2010-8-19 Κατηγορία: Γενικές Απόψεις

Γράψτε μία Απάντηση

(Ctrl + Enter)