Οι ονομασίες των δρόμων στο Ιστορικό κέντρο της πόλης μας

Από τον Ηλία Δ. Ασπρούκο

Περιβαλλοντολόγο

  • Είθισται πάντα οι δρόμοι ενός ιστορικού κέντρου οποιασδήποτε πόλης να παίρνουν ονομασίες ιστορικών προσώπων σε τοπικό επίπεδο, ή ιστορικών γεγονότων!

Ιστορικά πρόσωπα θεωρούνται οι αγωνιστές σε περιόδους ξένης κατοχής και οι ευεργέτες κι ας είναι ξένης εθνικότητας όπως: ο Ernst Moritz Theodor Ziller ο γνωστός Σάξωνας αρχιτέκτονας, ο λόρδος Byron, ο Σωτηράκης ή ο Ανδρέας Λόντος, η Αγία Λαύρα, ο Ευθύμιος Γάτος!

Αξίζει να σημειώσω ότι οι Βιεννέζοι θέλοντας να τιμήσουν τον μεγάλο ευεργέτη τους, ελληνικής καταγωγής Δούμπα, για τις δωρεές του στην Όπερα της Βιέννης, μία ολόκληρη κεντρική λεωφόρο την ονόμασαν Doumbastrasse!

Πόσο πεζά όμως και ανόητα φαίνονται αυτά στη Δημοτική Αρχή! Πόσο μάλλον αν προτείναμε η σημερινή δημοτική αρχή να ονομάσει ένα δρόμο του ιστορικού κέντρου του Αιγίου: οδός Ερνέστου Τσίλλερ, διότι στο Αίγιο έκανε πολλά αρχιτεκτονήματα όπως: τη Δημοτική Αγορά του Αιγίου, την εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης, την εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, του Αγίου Ανδρέα, το Αρχοντικό του Ευθυμίου Γάτου κ.ά.

  • Τον Ερνέστο Τσίλλερ τον ετίμησε μόνο ο αείμνηστος Δήμαρχος Αθηναίων Μερκούρης και παππούς της αξέχαστης Μελίνας, δίδοντας σε κεντρική οδό της Αθήνας το όνομά του, διότι στην Αθήνα πάμπολλα αρχιτεκτονήματα όπως το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο, το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας, το Βασιλικό Θέατρο, τα Μέγαρα Σταθάτου, Συγγρού και Μελά, την Πρώτη Βασιλική Έπαυλη στο Τατόι, τη Σχολή της Εθνικής Άμυνας, το Παλαιό Χημείο κ.ά.
  • Ο Ερνέστος Τσίλλερ δεν έκανε όμως έργα μόνο στο Αίγιο και στην Αθήνα! Λάτρεψε τόσο την Ελλάδα μας που΄ κανε έργα και στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη και στην Ερμούπολη και στην Τρίπολη και στο Γύθειο και στο Άργος, μέχρι και στο Βέλο της Κορινθίας έκτισε την Αγία Μαρίνα που γίνεται κυριολεκτικά λαϊκό προσκύνημα στις 17/7, ιδιαίτερα δε από Κυπρίους που διαμένουν στην Αχαΐα και Κορινθία και … θυμούνται την μαύρη επέτειο της απόβασης των Τούρκων στην Κερύνεια!
  • Η Δημοτική Αρχή με ελαφρά την καρδία αποξήλωσε τον ήρωα του γένους Σωτηράκη Λόντο, το καμάρι της Βοστίτσας και θάδινε το όνομα του Τσίλλερ σε δρόμο του Αιγίου; Όχι βέβαια!

Θάθελε όμως διακαώς ο κ. Δήμαρχος να κατοικοεδρεύει σε βικτωριανό κτίριο με νωπογραφίες (fresco και όχι οροφογραφίες όπως τις αποκαλεί!!!). Έλεος! Τόση ματαιοδοξία;

Βεβαίως η αποξήλωση αυτή έγινε κατά την άποψή μου για τρεις λόγους:

1ον) Εν όψει των Δημοτικών Εκλογών διά αλίευσιν ψήφων από την οικογένεια Κουνινιώτη που κάποτε ο κ. Δήμαρχος έβριζε, αν θυμάμαι καλά!

2ον) Γιατί από τον συγκεκριμένο δρόμο ο συνδυασμός του κ. Καραφωτιά δεν παίρνει και πολλές ψήφους και

3ον) και βασικώτερο: για να αποτελέσει το γεγονός αυτό την απαρχή όλοι οι διατελέσαντες Δήμαρχοι νάχουν και ένα δρόμο στο όνομά τους, ανεξάρτητα αν πέτυχαν στο έργο τους ή ήλθαν, είδαν και παρήλθαν!

Έκτακτα!!!

Και για να εξηγούμεθα και να μη παρεξηγούμεθα, βεβαίως (επαναλαμβάνω) δρόμοι του Αιγίου να πάρουν το όνομα άξιων αποδεδειγμένα για την πόλη μας Δημάρχων και αγωνιστών – ηρώων που χάρισαν στο γένος και το βιός τους και τη ζωή τους.

Όχι όμως να αποξηλώνεται ένας Λόντος! Ντροπή!

Όσο για το φούμο … που έριξαν με σπρέι, το καταδικάζω, όπως καταδικάζω οτιδήποτε γίνεται πισώπλατα και ανώνυμα π.χ. ανώνυμες επιστολές, σαν μία που μου εστάλη και ήδη είμαι στα ίχνη του ατόμου που το έκανε! Ήδη συμπίπτουν γνώμες σοβαρών συμπολιτών μας για συγκεκριμένο άτομο!

  • Θάθελα επίσης να υπενθυμίσω στην κα Μαργαρώ Καραφωτιά – Γιαννοπούλου, σύζυγο του κ. Δημάρχου, να ξαναδιαβάσει τις σελ. 28,29 και 30 του Τεύχους 8 Ιανουαρίου 2007 της Ι.Λ.Ε.Α., όπου εις τα γλαφυρότατα γραφόμενά της για τον Λόντο, τονίζει τη μέγιστη προσφορά του στο υπόδουλο γένος! Διερωτώμαι: Είναι δυνατόν να μη το διάβασε ο σύζυγός της κ. Δήμαρχος;
  • Δευτερευόντως εκτός από την ιστορική υποβάθμιση στη μνήμη του Λόντου, οφείλω να επισημάνω την αναστάτωση που επιφέρει η μετονομασία της συγκεκριμένης οδού στους διαμένοντες, πόσο μάλλον όταν διαθέτουν επαγγελματική στέγη! Όλο αυτόν τον κόσμο τον γράφουμε στα παλαιά υποδήματά μας! Δεν νομίζω πως αυτό είναι σωστό! Είναι απαράδεκτο να αγνοούνται τόσοι συνδημότες μας! Οι άνθρωποι αυτοί μένουν στην πόλη μας, δουλεύουν στην πόλη μας και πληρώνουν δημοτικά τέλη!
  • Προσωπικά αν ήμουν στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρότεινα όχι μόνο να μην αποξηλωθεί ο Λόντος, αλλά να δοθεί και σ΄ ένα δρόμο το όνομα του Ερνέστου Τσίλλερ που τίμησε με τη δουλειά του την πόλη μας, απέκτησε αργότερα ελληνική υπηκοότητα και καθότι σπούδασε στο Βασιλικό Σχολείο Οικοδόμησης της Δρέσδης που ήταν το καλύτερο Πολυτεχνείο της Ευρώπης της εποχής εκείνης (1850), έγινε αργότερα καθηγητής του νεοσύστατου Πολυτεχνείου στην Αθήνα. Ο αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλλερ με τα 500 κτίρια που έκανε άλλαξε κυριολεκτικά την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα.

Η αγάπη του δε για το αστικό και περιαστικό πράσινο είναι γνωστή στους γεωτεχνικούς – περιβαλλοντολόγους – αρχιτέκτονες τοπίου σήμερα και τον έχουν παράδειγμα προς μίμηση και αυτό γιατί πρόσεχε πολύ τους κήπους των επαύλεων που έχτιζε για μεγαλοαστικές οικογένειες!

Έφερε την κεντρική θέρμανση στην Ελλάδα και αντικατέστησε τα παντζούρια με ρολλά και τόσα άλλα!

  • Εδώ και πολύ καιρό προγραμματίζεται για τον Μάρτιο μια έκθεση – αφιέρωμα στον Τσίλλερ στην Εθνική Πινακοθήκη. Η ιστορικός Τέχνης κα Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, Δ/ντρια της Εθνικής Πινακοθήκης εξηγεί στα «ΝΕΑ»:

«Με τα σχέδια του Τσίλλερ πλέον οι Αθηναίοι θαμπώνονται. Είναι φίνα. Ενσωματώνουν στοιχεία της αρχαίας Ελληνικής αρχιτεκτονικής με βυζαντινά και ρομαντικά βικτωριανά!

Η έκθεση – αφιέρωμα στον Ερνέστο Τσίλλερ θα γίνει στη Βασ. Κωνσταντίνου 50 (Εθνική Πινακοθήκη) από τέλη Μαρτίου έως τον Σεπτέμβριο. Ιδιαίτερα οι Αιγιώτες (που αμφιβάλω αν δουν δρόμο με το όνομα του Τσίλλερ) αξίζει τον κόπο να δουν τα 450 εκθέματα που περιλαμβάνονται σπάνιες φωτ/φίες, επιστολές και κείμενα!

  • Ότι παλιό και ωραίο είναι αναμφίβολα και αρχοντικό, πόσο μάλλον όταν είναι περίτεχνο! Η αναπαλαίωσή του δε, πρέπει να γίνεται προσεκτικά και από ειδικούς και βεβαίως οι πόρτες του Παναγιωτοπουλέικου να μη βάφονται … γυαλιστερές! Ότι γυαλίζει δεν είναι πάντα χρυσός, συνεπώς υποβαθμίζεται η αξία του και ο νοών νοείτο!
Ασπρούκος Ηλίας καταχωρήθηκε στις 2010-8-19 Κατηγορία: Γενικά Αρθρα

Γράψτε μία Απάντηση

(Ctrl + Enter)