Οι πλειστηριασμοί γίνονται και… αλλιώς!…

plistiriasmoi

Τις προηγούμενες δεκαετίες η απόκτηση ενός σπιτιού ήταν το όνειρο ζωής για να γίνει ένα νέο ξεκίνημα, σήμερα το όνειρο αυτό γίνεται εφιάλτης και κάνει πολλούς Έλληνες δανειολήπτες να χάνουν τον ύπνο τους. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι 4.000.000 άνθρωποι στη χώρα βρίσκονται στο όριο της φτώχειας.

Ανυποχώρητοι φαίνεται ότι είναι οι εκπρόσωποι των δανειστών για το θέμα της πώλησης όλων των «κόκκινων»  δανείων   στεγαστικών και καταναλωτικών σε di stress funds. Σημειωτέον, το ύψος των «κόκκινων» δανείων φτάνει τα 107 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 35 δισ αφορούν σε νοικοκυριά.

Ακριβώς για να μην υπάρξουν αυτές οι κοινωνικές αδικίες οφείλουν ,  οι Δήμαρχοι να συστήσουν μια εταιρεία κοινωφελή ειδικού σκοπού, αντί λοιπόν να χτυπάνε τα funds τα ακίνητα να έρχονται σε επαφή οι δημότες με αυτή την εταιρεία και σε κοινή συναίνεση να χτυπάεi  το ακίνητο ο Δήμος και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης να δίνει τα χρήματα στο Δήμο και να λαμβάνει πίσω το ακίνητό του ή να δίνει το ποσό της δημοπράτησης εξ αρχής στην εν λόγω εταιρεία και αυτοί να χτυπάνε το ακίνητό του αντ’ αυτού.

Εκεί λοιπόν που θα πάνε τα funds να πάρουν (αγοράσουν) τα κόκκινα δάνεια (ιδίως της Α’ κατοικίες) με το 5% ή 10% ή 20% αυτό το ποσό να το καταβάλλει οι δανειολήπτης στο Δήμο για να πάρει πίσω την περιουσία του. Δεν νομίζω ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από τους δανειολήπτες. Θα είναι άξιος της μοίρας του όποιος δεν προτρέξει σε αυτή τη διαδικασία. Βέβαια οι τράπεζες έχουν στην δικαιοδοσία τους το που θα δώσουν τα δάνεια. Θα είναι όμως δύσκολο να τα δώσουν σε ξένα funds και να αγνοήσουν τις αντίστοιχες εταιρείες των τοπικών αρχόντων που θα είναι με τις ίδιες σχεδόν προδιαγραφές με αυτά.

Αντί δηλ. να αγοράζουν τα funds και να πλειστηριάζουν ή να πωλούν με πολύ ψηλότερο τίμημα τα σπίτια του κοσμάκη να τα παίρνουν οι Δήμοι με αντίστοιχες των funds δημοτικές εταιρείες αφού οι δανειολήπτες καταβάλλουν στο Δήμο το χαμηλό τίμημα του 10% ή 20%.

Αυτή είναι μια ιδέα στα πλαίσια της οποίας, οι εκάστοτε δημοτικές αρχές να βρίσκονται στο πλευρό των δημοτών τους και να συμβάλουν έτσι ώστε να μη βρεθούν οι άνθρωποι αυτοί χωρίς ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους.

Για να συμβεί αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πολιτική βούληση που θα έχει ο εκάστοτε δήμαρχος για να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ίσως ήρθε η ώρα  η δημοτική αρχή να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο έχοντας λόγο απέναντι στην κεντρική εξουσία.

Ασπρούκος Ηλίας καταχωρήθηκε στις 2018-2-10 Κατηγορία: Αρθρογραφία

Γράψτε μία Απάντηση

(Ctrl + Enter)