Το κυνήγι των κάδων απορριμμάτων

Το κυνήγι των κάδων απορριμμάτων, ο σωστός σχεδιασμός των υπευθύνων της Δημοτικής Αρχής και η εμμονή σε ενέργειες που βλάπτουν την αισθητική των χώρων

Ο έλληνας είναι πάντα μη νομοταγής και πάνω απ΄ όλα εραστής της ραθυμίας δηλ. της ευκολίας. Προσπαθεί να διώξει από πάνω του κάθε τι που τον αφορά και να το φορτώσει σε κάποιον άλλο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πράξης του. Το βλέπουμε αυτό στην καθημερινότητά μας. Επανάσταση για να μην πάνε τα στερεά απόβλητα στην περιοχή του κι ας πάνε όπου αλλού προκύψει. Δεν ενδιαφέρεται για την κατάσταση που μπορεί να περιπέσει το γενικότερο περιβάλλον στο οποίο ζει και αναπνέει, αρκεί να διώξει τα απορρίμματα από τον τόπο του. Πόσες φορές δεν παρατηρούμε τους κάδους απορριμμάτων έξω από τα σπίτια μας να αλλάζουν καθημερινά θέση, λες και κάποιο αόρατο χέρι παίζει μαζί τους μια μεγάλη παρτίδα σκάκι. Το αόρατο αυτό χέρι αποδεικνύεται πως είναι πάντα το δικό μας χέρι, πιστεύοντας ότι αν πάει παρακάτω ο κάδος θα αποφύγουμε τις άσχημες μυρωδιές, πιθανώς και την μόλυνση που θα αποδίδεται στο μικροπεριβάλλον. Πόσες φορές αναζητώντας τον κάδο που βρίσκεται μπροστά στο σπίτι μας δεν τον βρίσκουμε αρκετά μέτρα μακριά και αναγκαζόμαστε να περπατάμε μέσα στη ζέστη ή το κρύο για να τον βρούμε και να ξεφορτωθούμε τα απορρίμματά μας. Πολλές φορές δεν βρίσκουμε τον κάδο πουθενά γιατί έχει μετατραπεί η χρήση του.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οι κάδοι δεν ενδείκνυται να είναι μπροστά από ορισμένα καταστήματα λόγω του είδους που πωλούν. Τα καταστήματα αυτά είναι τα φαρμακεία, τα καταστήματα καλλυντικών ως και τα καταστήματα τροφίμων. Αυτό προσβάλει την αισθητική και των πολιτών αλλά και της Δημοτικής Αρχής. Δεν μπορείς σαν αρμόδιος των απορριμμάτων να βάζεις τον κάδο φάτσα – κάρτα μπροστά από ένα  κατάστημα καλλυντικών, που αποτελεί την βιτρίνα της πόλης στην Κλ. Οικονόμου 7. Θα πάει η Αιγιώτισσα ή η επισκέπτρια να αγοράσει ένα καλλυντικό ή μια κρέμα και αυτό θα συνοδεύεται με τον κάδο απορριμμάτων ή τις μυρωδιές του; Ποια γνώμη θα σχηματίσει για τους αρμόδιους της Δημοτικής Αρχής, γι΄ αυτούς που φροντίζουν την τάξη και την ασφάλεια στο κέντρο μιας πόλης.

Ο κύριος «Α.» που έχει το κατάστημα καλλυντικών με πληροφόρησε ότι ενημέρωσε κατ΄  αρχήν τους υπαλλήλους καθαριότητας προκειμένου να μη βάζουν τον κάδο μπροστά στο κατάστημά του. Στην συνέχεια ενημέρωσε τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο αλλά εις μάτην. Ο κάδος την άλλη μέρα μόνιμα μπροστά στο συγκεκριμένο κατάστημα. Ο καταστηματάρχης ενημέρωσε και άλλο άτομο που κατέχει αντιδημαρχία αλλά και πάλι τίποτα. Μάλιστα του είπε ότι δεν μπορεί να παρέμβει στον συγκεκριμένο Αντιδήμαρχο!!! Δεν μπορώ να φαντασθώ ότι ο κάδος δεν φεύγει από εκεί γιατί δήθεν στις Δημοτικές εκλογές ο κ. «Α.» δεν ψήφισε πιθανώς τον συνδυασμό του Αντιδημάρχου των στερεών αποβλήτων. Προτίμησε πιθανόν κάποιο συγγενικό του πρόσωπο που ανήκε σε άλλο συνδυασμό. Προσωπικά δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο συγκεκριμένος κάδος απορριμμάτων αποτελεί τον κάδο της εκδίκησης.

Ας μη ξεχνούμε ότι ο Μαχάτμα Γκάντι έλεγε:

«-Το οφθαλμόν αντί οφθαλμού καταλήγει να κάνει όλον τον κόσμο τυφλό!»

Για να αποδείξει λοιπόν ο κ. Αντιδήμαρχος ότι όλα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ας μετακινήσει τον συγκεκριμένο κάδο κάπου αλλού ή ας βρει μια άλλη λύση που να μην προσβάλει την αισθητική του χώρου. Οι κάδοι δεν πρέπει να έχουν μόνιμες θέσεις αλλά να εναλλάσσεται η θέση τους εκ περιτροπής, διότι δεν είναι ούτε δίκαιο αλλά ούτε και σωστό να βρίσκεται μπροστά σε ένα οίκημα σε μόνιμη βάση και στο πλαϊνό οίκημα να μην υπάρχει τίποτα.

Συνεπώς είναι θέμα σωστού σχεδιασμού η εκ περιτροπής τοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων έστω κι αν υπάρχουν θέσεις υποδοχής τους.

Κλείνοντας το θέμα αυτό θα ήθελα να επισημάνω και ένα θέμα καθημερινότητας που αφορά το θεσμό των σχολικών φυλάκων. Δεν έχω αντιληφθεί τι υπηρεσία εκτελούν οι άνθρωποι αυτοί. Καθημερινά σχεδόν που το 2ο Γυμνάσιο Αιγίου δεν λειτουργεί ιδίως απογευματινές ή βραδινές ώρες βρίσκονται μέσα στο χώρο του Γυμνασίου διάφορα άτομα, τα οποία δεν γνωρίζω αν είναι καν μαθητές του χώρου αυτού. Φωνασκούν, κάνουν ενοχλητικούς θορύβους με τα πατίνια τους, βωμολοχούν και δεν μπορώ να ξέρω τι άλλο κάνουν!!! Τις ώρες αυτές δεν υπάρχει σχολικός φύλακας και τα άτομα αυτά βρίσκουν ευκαιρία , πηδάνε τα κάγκελα και μπαίνουν μέσα στο χώρο. Φαίνεται πως ο φύλακας είναι στο σπίτι του ή στην καφετέρια και μία ή δύο φορές καθ΄ όλο το απόγευμα περνάει από τον φυλασσόμενο χώρο, κάνει μια βόλτα για 10 λεπτά και στη συνέχεια αποσύρεται στον ιδιωτικό του χώρο!!! Αυτό πρέπει να σταματήσει – εάν δεν μπορεί να κάνει φύλαξη του χώρου που του ανατέθηκε να αντικατασταθεί από άλλον που πραγματικά ενδιαφέρεται.

Οι αρμόδιοι ας λάβουν τα μέτρα τους πριν γίνουν επίσημες καταγγελίες από τους περίοικους.

Σε ότι αφορά το ψευτοδίλημμα που είναι διατεθειμένος ο κ. Δήμαρχος να βάλει στο ΔΣ του Δήμου, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, έχω να επισημάνω τα παρακάτω:

«Να παραμείνει κλειστός ο βιολογικός όσο δεν δίνεται λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών ή να ανοίξει ο βιολογικός και να πάρει το Αίγιο τα λύματα ολόκληρης της Αιγιαλείας χωρίς παράλληλα λύση στο θέμα των στερεών αποβλήτων», ερωτά ο κ. Δήμαρχος!!!

Επειδή ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος με την αδιάλλακτη στάση του οδήγησε τα πράγματα σε αδιέξοδο, προσπαθεί τώρα να βάλει και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. στην ουρά του, γιατί αντιλαμβάνεται σαφώς ότι το πράγμα μπορεί με την εξέλιξή του να τον εκθέσει και προσωπικά (επέμβαση Εισαγγελέα, Περιφερειάρχη κλπ.). Είναι πασιφανές ότι ο δίλημμα αυτό είναι μόνο μέσα στον εγκέφαλο του κ. Δημάρχου και δεν μπορώ να φαντασθώ, Δ.Σ. που να μην αντιλαμβάνεται τη σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας. Γιατί κ. Δήμαρχε το δίλημμα αυτό δεν το είχατε βάλει από την αρχή που προέκυψε το θέμα στο Δ.Σ.; Μήπως θέλατε να κάνετε την πολιτική σας, η οποία αποδείχθηκε ότι οδήγησε σε αδιέξοδο;

Επί 15 χρόνια και πλέον κ. Δήμαρχε η Ανατολική Αιγιάλεια δεν δεχόταν τα στερεά απόβλητα του Δήμου Αιγίου; Γιατί άραγε δεν τα δέχεται σήμερα; Αφιερώστε λίγο χρόνο να κάνετε την αυτοκριτική σας. Ίσως ωφελήσει όλους μας.

Και μη ξεχνάτε! Ο Αισχύλος έλεγε:

«- Σοφός είναι όποιος ξέρει τα χρήσιμα και όχι τα πολλά!».

Τα παραπάνω στα οποία αναφέρομαι – είναι χρήσιμα για τον τόπο!

Και όπως λέει ο Όμηρος:

«- Τίποτα δεν είναι πιο γλυκό από την πατρίδα!».

Ηλίας Δ. Ασπρούκος
29 Ιουνίου 2009

Ασπρούκος Ηλίας καταχωρήθηκε στις 2009-6-29 Κατηγορία: Γενικές Απόψεις

Γράψτε μία Απάντηση

(Ctrl + Enter)