Τέμενη – Βαλιμίτικα – Διγελιώτικα – Ένταξη στο Πρόγραμμα αειφόρου ανάπτυξης…συνέχεια

Το τηλεφώνημα που δεν ήλθε ποτέ στις 22/6/2009 από το ΥΠΕΧΩΔΕ για την
ένταξη στο Πρόγραμμα αειφόρου ανάπτυξης!!!
Ο κ. Δήμαρχος συνεχίζει να παραπληροφορεί τους Αιγιώτες

Το πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» δημοσιεύτηκε στις 10 Φεβρουαρίου από το ΥΠΕΧΩΔΕ και αφορά έργα κατασκευής εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και δικτύων αποχέτευσης σε οικισμούς άνω των 2100 κατοίκων.

Το πρόβλημα σε ότι αφορά το Δήμο Αιγίου είναι ότι τα τρία παραλιακά διαμερίσματα (Τέμενη, Βαλιμίτικα, Διγελιώτικα) δεν πληρούν την παραπάνω βασική προϋπόθεση των 2100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2001.

Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ζήτησε να συμπληρωθεί από την ΔΕΥΑ ένα ερωτηματολόγιο που περιείχε διάφορες πληροφορίες (υδρόμετρα κλπ.) προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα στήριξης του αιτήματος του Δήμου Αιγίου. Δυστυχώς και με αυτό δεν κατέστη δυνατή η θετική εισήγηση. Ένα χωροταξικό διαμέρισμα για να χαρακτηρισθεί τουριστικό πρέπει βάσει του ΕΟΤ να διαθέτει πάνω από 100 κλίνες και δεν πληρούται ούτε και αυτή η προϋπόθεση. Η Τέμενη και τα Βαλιμίτικα μπορούν να αποτελέσουν έναν οικιστικό πυρήνα, τα Διγελιώτικα όμως παρουσιάζονται χωρίς συσσωματώματα σπιτιών (200-300 μέτρα) και ως εκ τούτου οι ερευνόντες το θέμα αποφαίνονται ότι δεν αποτελούν έναν ενιαίο πυρήνα τα τρία διαμερίσματα και συνεπώς δεν πληρούν την έτερη βασική φιλοσοφία του προγράμματος. Ούτε και οι αεροφωτογραφίες βοήθησαν στο να χαρακτηριστούν αυτά τα τρία διαμερίσματα ενιαίος χώρος. Συνεπώς με τα παραπάνω δεδομένα δεν μπορεί η αρμόδια υπηρεσία να εισηγηθεί την ένταξή τους στην κεντρική υπηρεσία υδάτων. Απομένει μια προσπάθεια ακόμα με την αναζήτηση κάποιων πρόσθετων στοιχείων. Εάν και αυτά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την ένταξη, τότε το μόνο που θα απομένει είναι η αναμονή της προσεχούς απογραφής στο τέλος του 2011. Εάν η απογραφή του 2011 πληρεί την προϋπόθεση των προβλεπομένων 2.100 κατοίκων τότε υπάρχει βάσιμη ελπίδα ένταξης, παραβλέποντας το γεγονός των μη συσσωματωμένων σπιτιών μεταξύ Τέμενης – Βαλιμίτικων και Διγελιώτικων. Θα ισχύσει δηλ. η παροιμία «κάλλιο αργά παρά ποτέ» και βέβαια το έργο αυτό θα εκτελεσθεί με την επόμενη Δημοτική Αρχή από το 2011 έως το 2013 που μπορεί να επεκταθεί μέχρι και το 2015.

Τα παραπάνω ισχύουν για την ένταξη στο πρόγραμμα της Αειφόρου Ανάπτυξης την ίδια ώρα που στα ΜΜΕ του Αιγίου έγινε η ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή κατ΄ αρχάς ότι το θέμα κλείνει αισίως μέχρι το τέλος Μαΐου του 2009 μετά και την επίσκεψη των αρμοδίων αντιδημάρχων στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Καλό θα είναι ο πολίτης του Αιγίου να ενημερώνεται σωστά από την αρμόδια Δημοτική Αρχή και όχι να παραπληροφορείται. Άραγε υπάγεται και αυτή η ενημέρωση στις έντονες δραστηριότητες του κ. Δημάρχου!!! σε αντίθεση με μας που λείπαμε από το Αίγιο 30 χρόνια και δεν ενδιαφερόμαστε; Εμείς σεβόμαστε τον πολίτη του Αιγίου και τον ενημερώνουμε με κάθε λεπτομέρεια έτσι ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το θέμα του και ποιες είναι οι πραγματικές προοπτικές του.

Μεταγενέστερα στις 22/6/2009 ο κ. Δήμαρχος επανήλθε επί του θέματος κάνοντας την παρακάτω δήλωση:

«Θα έχουμε σήμερα (δηλ. στις 22/6/2009) την οριστική απάντηση του κ. Μπαλτά (Γεν. Γραμματέα ΥΠΕΧΩΔΕ). Αισιοδοξούμε για ένταξη στο πρόγραμμα αφού υπάρχει και προμελέτη του έργου και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις»

Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή ότι ο κ. Δήμαρχος είναι παραπληροφορημένος και με την τη σειρά του παραπληροφορεί τον Αιγιώτικο λαό ή εσκεμμένα και προ της πίεσης των εκτεθέντων από εμένα σε άλλη εφημερίδα θέλησε να μετριάσει την εντύπωση που διαμόρφωναν τα δεδομένα.

Δεν πληρούμε καμία από τις βασικές προϋποθέσεις του προγράμματος (2.100 άτομα, ενιαίο σύνολο, τουριστικές κλίνες). Ενόψει όλων αυτών η αρμόδια Υπηρεσία που χειρίζεται το θέμα έστειλε έγγραφο στην κεντρική Υπηρεσία και κείνη με τη σειρά της προτίθεται να αποστείλει στην ΔΕΥΑ Αιγίου έγγραφο που θα ζητάει τα πρόσθετα στοιχεία (άδειες πολεοδομίας, εγγραφές στο Δημοτολόγιο, εμπορικές δραστηριότητες κλπ.) μήπως και από αυτά προκύψει κάτι θετικό για να μπορέσει να δικαιολογήσει την ένταξη στο πρόγραμμα των 3 αυτών διαμερισμάτων. Εκεί βρίσκεται το θέμα. Τώρα πώς ο κ. Δήμαρχος περίμενε το μεσημέρι της 22ας Ιουνίου τηλεφώνημα από τον Γεν. Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ για οριστική ένταξη στο πρόγραμμα αυτό είναι κάτι που ΜΟΝΟ ο ίδιος μπορεί να μας το πει. Το θέμα βρίσκεται στο στάδιο που εκθέσαμε παραπάνω και είναι σε καλό δρόμο, γίνονται προσπάθειες τακτοποίησής του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα έχει απαραίτητα και αίσιο τέλος.

Όμως ο κ. Δήμαρχος θα πρέπει να πάψει να παραπληροφορεί τον Αιγιώτικο λαό και να τον τροφοδοτεί με κουτσομπολιά αντί για πραγματικά γεγονότα.

Αν θέλει ας διαψεύσει την παραπάνω διακίνηση της υπόθεσης.

Του εύχομαι καλό κουράγιο.

Ηλίας Δ. Ασπρούκος

Ασπρούκος Ηλίας καταχωρήθηκε στις 2009-6-22 Κατηγορία: Γενικές Απόψεις

Γράψτε μία Απάντηση

(Ctrl + Enter)