Το πεζοδρόμιο της ντροπής

Το πεζοδρόμιο της ντροπής και το οικόπεδο επίδειξης πλήρους αδιαφορίας εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής

Από τον Ηλία Δ. Ασπρούκο
23 Οκτωβρίου 2009, Φιλόδημος

Στην καρδιά της πόλης μας και στη συμβολή των οδών Ανδρ. Λόντου και Επισκόπου Τιμοθέου υφίσταται ένα οικόπεδο χέρσο, ικανό να απορροφήσει ένα σημαντικό αριθμό αυτοκινήτων για πάρκινγκ. Είναι σε απόσταση αναπνοής από το Δημαρχείο και η όλη εικόνα που παρουσιάζει σήμερα είναι ανθυγιεινή και πολύ επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών που διέρχονται από εκεί. Κι αν ήταν σε ένα απομεμακρυσμένο σημείο, άντε, να πούμε χαλάλι… στα αντανακλαστικά της Δημοτικής Αρχής. Είναι σε πολύ κεντρικό σημείο της πόλης, δίπλα είναι το Δημαρχείο και παρακεί η πιάτσα των ταξί. Έχω προσωπική εμπειρία για την κατάσταση που βρίσκεται το πεζοδρόμιο γιατί παραλίγο να έχω προσωπικό ατύχημα διερχόμενος από εκεί πηγαίνοντας σε συγγενικό μου πρόσωπο. Οι πληροφορίες είναι ότι πολλοί πολίτες έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα σωματικής ακεραιότητας και κανένας δεν ενδιαφέρεται γι΄ αυτό. Όλη αυτή η κατάσταση συνδυαζόμενη με τις χαλασμένες τροφές και τα ψόφια ζώα που εναποτίθενται από ασυνειδήτους τα βράδυα κάνουν τη ζωή των περιοίκων αφόρητη, προσβάλουν την αισθητική της πόλης και δημιουργούν συνθήκες ανθυγιεινής διαβίωσης. Με το ζόρι και πάντοτε κατόπιν παρακλήσεων των περιοίκων απομακρύνονται αυτά τα στερεά απόβλητα και την επομένη πάλι η ίδια κατάσταση.

Σκέψεις αγοράς ή ενοικίασης του χώρου αυτού δεν υπάρχουν; Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στην υπάρχουσα περίφραξη η οποία έγινε τελευταία και παρουσιάζει φοβερό ενδιαφέρον!!!! Πέντε βέργες άτακτα χωροταξικά τοποθετημένες και βυθισμένες μέσα στο έδαφος εντελώς επιφανειακά με δύο «σχοινιά» της κακιάς ώρας και 4 σανίδες στην οριογραμμή του οικοπέδου.

Ο κ. αντιδήμαρχος κάθε μέρα που περνάει από εκεί δεν αισθάνεται ντροπή; Αν δεν μπορεί να φτιάξει ένα πεζοδρόμιο 10 μέτρων και να κάνει μια στοιχειώδη περίφραξη, έστω και σε οικόπεδο εγκαταλελειμμένο μέσα στο κέντρο της πόλης μας καλύτερα θα ήταν να παραιτηθεί και να ζητήσει συγνώμη από αυτούς που τον επέλεξαν για τη θέση αυτή.

Δεν γνωρίζω που ανήκει αυτό το οικόπεδο αλλά γνωρίζω σίγουρα την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής σε ένα τόσο ζωτικό για την πόλη θέμα. Η αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού χάους στο κέντρο της πόλης είναι ένα από τα προβλήματα που δεν απασχόλησαν την παρούσα Δημοτική Αρχή αλλά ούτε και την προηγούμενη. Το Αίγιο στερείται τέτοιας φροντίδας εδώ και δύο τετραετίες με τις δύο τελευταίες Δημοτικές Αρχές. Το μόνο που βλέπει ο πολίτης είναι μόνο ημίμετρα, τσόντα εδώ, τσόντα εκεί και πάει λέγοντας. Απόδειξη όλων των ανωτέρω είναι ότι στο φύλλο της ΠΡΩΤΗΣ την 1η Ιουνίου τρέχοντος έτους είχα αναφερθεί και σε ένα άλλο χώρο ικανό να απορροφήσει ένα μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων και να ανακουφίσει την πόλη από το κυκλοφοριακό χάος. Αυτό αφορούσε το οικόπεδο πάλι επί της Ανδρέα Λόντου, δίπλα στο πολυκατάστημα ηλεκτρικών ειδών Βασ. Σπυρόπουλου. Αντίδραση καμία, πλήρης σιωπή σκέπασε την πρόταση αυτή. Φαίνεται ότι η Ανδρ. Λόντου κατατρέχει τη Δημοτική Αρχή αν αναλογιστεί κανείς και τα καμώματά της για την ανάπλαση του χώρου αυτού.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να κάνω και ένα σχόλιο για το πόρισμα της επιτροπής, και να ρωτήσω τον κ. Αντιδήμαρχο έργων: ποιος φταίει που σήμερα η ανάπλαση του κέντρου της πόλης καρκινοβατεί; Ποια είναι η σημερινή θέση της επιτροπής; Να ανακατασκευαστούν τα κομμάτια που παρουσιάζουν καθιζήσεις; Κι αν αύριο – μεθαύριο καθιζήσουν και κάποια άλλα, τότε πάλι η επιτροπή θα πει ότι φταίνε τα βαρέα οχήματα; Αφού από ένα χρόνο και μετά δεν περνάνε οχήματα εκτός προδιαγραφών της μελέτης του έργου. Το έχω προβλέψει εδώ και πολύ καιρό ότι αυτή η ανάπλαση θα ανακατασκευαστεί εξ ολοκλήρου. Φαντάζομαι ότι ο επόμενος Δήμαρχος, που δεν θα είναι ο ίδιος σύμφωνα με το γενικό αίσθημα που υπάρχει στην πόλη, (αποτελεί και αυτό πρόβλεψή μου), να επιφορτιστεί την αναγκαιότητα να ξαναφτιάξει το έργο όπως πρέπει και όπως έχει δοκιμαστεί σε άλλα σημεία της πόλης μας με πολύ επιτυχία. Τα προβλήματα της καθίζησης ως και τα άλλα τα οποία πολύ σύντομα θα αναδυθούν από το έργο της ανάπλασης θα σκεπάσουν κυριολεκτικά το πόρισμα της επιτροπής και θα έλθουν στην επιφάνεια οι ευθύνες που υπάρχουν και είναι εντελώς συγκεκριμένες. Το κάθε μέλος του Δ.Σ. αναλαμβάνει πλέον τις δικές του ευθύνες. Είναι καιρός ο καθένας να αποδείξει εάν βρίσκεται εκεί μέσα αξιοκρατικά ή παρ΄ αξίαν. Έτσι και ο πολίτης θα γνωρίζει τι πρέπει να κάνει στις δημοτικές εκλογές. Και πάντως δεν πρέπει να έχει παράπονο ο Αιγιώτης πολίτης για την αδιαφορία στο κυκλοφοριακό ζήτημα της πόλης μας από τη  Δημοτική Αρχή, αφού φρόντισε να φύγει ο κάδος απορριμμάτων έμπροσθεν του καταστήματος καλλυντικών του κ. Αλεξόπουλου στην Κλ. Οικονόμου. Κάτι είναι κι αυτό.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας εάν δεν κατασκευαστεί ο πεζόδρομος μέσα σε εύλογο χρόνο, μια ομάδα πολιτών θα κατασκευάσουμε τον πεζόδρομο με δικά μας χρήματα και θα καλέσουμε στα εγκαίνια ολόκληρη τη Δημοτική Αρχή!!! Αυτό δεν είναι επικοινωνιακό τρικ αλλά θέμα προσωπικής βούλησης μιας ομάδας πολιτών που παίρνουν στα χέρια τους την τύχη αυτής της εγκαταλελειμμένης πόλης.

Άλλωστε τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης καθημερινά αναφέρονται στα απροσπέλαστα πεζοδρόμια, τα οποία απ΄ ότι βλέπουμε στις συγκεκριμένες απεικονίσεις είναι μάλλον ανύπαρκτα.

Αν η επιλογή της υποβολής υποψηφιότητας εκ μέρους του κ. Θεοδωρακόπουλου γίνει με προσωπικά κριτήρια, το Αίγιο δεν πρόκειται να αποκτήσει Δήμαρχο της εμβέλειας του αείμνηστου Γ. Παναγόπουλου και Αλ. Μέγαρη με τα δεδομένα βέβαια της σημερινής αναγκαιότητας.

Θέλω να ελπίζω ότι θα επικρατήσουν από την πλευρά του κ. Θεοδωρακόπουλου ωριμότερες σκέψεις για το καλό και μόνο του Αιγίου και όχι σώνει και καλά με αντικειμενικό σκοπό να αποτελέσουμε το αντίπαλο δέος του κ. Απ. Καραφωτιά. Άλλωστε πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό δεν θα χρειαστεί όταν με τον καιρό δημιουργηθεί η σωστή δυναμική και έχει αναδειχθεί ως εκ των πραγμάτων η ανυπαρξία της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Και πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα που ακουμπάει στα αίτια της μεγάλης ήττας της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές. Θα αναφέρω μία συγκεκριμένη περίπτωση ενός ιδιοκτήτη εστιατορίου στην παραλιακή ζώνη του Αιγίου από το πάνω μέρος του δρόμου, του κ. Δημόπουλου Γιώργου. Το εστιατόριο βρίσκεται για την ακρίβεια πάνω από το τουριστικό περίπτερο στις «δώδεκα βρύσες». Ο προηγούμενος Δήμαρχος είχε επιτρέψει για 6 χρόνια στον κ. Δημόπουλο να εγκαταστήσει κάποια τραπέζια που μετριούνταν στα δάκτυλα του ενός χεριού σε ένα άκρο του χώρου που οριοθετείται από το περίπτερο προκειμένου να βοηθήσει τον επιχειρηματία αυτό με την υποχρέωσή του να πληρώνει το αντίστοιχο τίμημα στο Λιμενικό Ταμείο. Το 2008 από το Λιμενικό Ταμείο πληροφορούν τον κ. Δημόπουλο ότι δεν του ανανεώνουν την άδεια τοποθέτησης τραπεζιών.  Το 2009 υποβάλει αίτηση ο άνθρωπος για να του δώσουν την άδεια. Και πάλι το Λιμενικό Ταμείο δια του κ. Δημάρχου τον ενημερώνει ότι δεν θα του παραχωρήσουν την άδεια γιατί το περίπτερο ενοικιάστηκε με «υψηλό τίμημα». Τι σχέση μπορεί να έχει το υψηλό τίμημα με ένα χώρο που ζητούσε ο κ. Δημόπουλος και ο οποίος χώρος και σήμερα είναι κενός τραπεζιών; Θέλετε να μάθετε τον συσχετισμό ψήφων για το θέμα αυτό στο Λιμενικό Ταμείο; Με τον κ. Δημόπουλο συντάχθηκε ο Λιμενάρχης, η κ. Τσουκαλά, ο πρόεδρος των λιμενεργατών και ο κ. Φιλιππόπουλος στην πλειοψηφία τους ανήκοντες στο ΠΑΣΟΚ, ήτοι ψήφοι 4. Από την άλλη πλευρά τώρα ο κ. Δήμαρχος και άλλα 4 μέλη ανήκοντα στη ΝΔ μειοψήφησαν για τον κ. Δημόπουλο που επί 30 χρόνια ψηφίζει ΝΔ. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε την θετική στάση του κ. Λυριτζή χωρίς να μετέχει στο ΔΣ. Να λέμε και τα καλά του όχι μόνο τα κακά του. Δακρυσμένος ο κ. Δημόπουλος μου απεύθυνε το λόγο λέγοντάς μου: «Εγώ κ. Ασπρούκο ζήτησα να μου δώσουν 5 τραπέζια για να μη κλείσω το μαγαζί μου. Αυτό είναι το ευχαριστώ που επί 30 χρόνια ψηφίζω ΝΔ». Θα μου πείτε: τι σας λέω τώρα. Όταν διάφοροι κάνουν ντους με σαμπουάν στις 12 βρύσες όλα περιττεύουν και η ντροπή έχει εκλείψει.

Αυτά αγαπητοί μου φίλοι συμβαίνουν και ύστερα η ΝΔ ψάχνει να βρει από τα τηλεοπτικά παράθυρα γιατί έχασε με 10 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες. Από τα μικροπράγματα της καθημερινότητας έχασε η ΝΔ αλλά και την προκλητική και αλαζονική συμπεριφορά κάποιων χωρίς να έχουν κανένα έλεγχο των παρεχομένων υπηρεσιών τους Οι άνθρωποι δεν πήραν το μήνυμα ούτε στις Ευρωεκλογές ούτε πρόσφατα και απ΄ ότι φαίνεται ούτε και σήμερα που γράφονται αυτές οι σκέψεις έχουν αντιληφθεί την πραγματικότητα. Για μένα ούτε οι νυν ούτε οι τέως βουλευτές πρέπει να ψηφίζουν στην εκλογή Αρχηγού – Προέδρου, διότι τα κριτήριά τους δεν είναι αξιοκρατικά και ακουμπάνε σε καθαρά προσωπικά οφέλη (παρ΄ αξίαν). Η ψήφος όμως του απλού πολίτη και φίλου δεν εμπεριέχει τέτοια στοιχεία και είναι περισσότερο αξιοκρατική.

Η ψήφος του «φίλου» είναι ακόμα πιο αξιοκρατική γιατί ανοίγεται περισσότερο στην κοινωνία και σου δίνει καλύτερα αποτελέσματα.

Ασπρούκος Ηλίας καταχωρήθηκε στις 2009-10-23 Κατηγορία: Γενικές Απόψεις

Γράψτε μία Απάντηση

(Ctrl + Enter)